Balonlar prematüre bebekler için uçtu
“HER 10 BEBEKTEN 1’İ PREMATURE”
Dünya Prematüre Gününde bir farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yeni Doğan Klinik Sorumlusu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya, “Dünyada 17 Kasım Dünya Prematüre günü olarak kutlanıyor. Bugünün ana amacı prematüre bebeklerin yalnız olmadıklarını prematüre olsalar bile hayata diğer bebekler gibi bağlanabildiklerini göstermek. 37’inci gebelik haftasından önce doğan tüm bebekler prematüre bebek olarak adlandırılıyor ve günümüzde dünyada ve ülkemizde yaklaşık yüzde 10 ila 12 oranında prematüre bebek dünyaya geliyor. Yani her 10 bebekten 1 tanesinin prematüre olarak dünyaya geldiğini düşünüyoruz. Sadece erken doğan bebek değil, prematüre bebekler organ sistemleri gelişmeden anne karnında geçirmesi gereken süreyi geçiremeden doğan bebekler. Artık günümüzde, bin gramın altında doğan aşırı düşük doğum ağırlıklı pek çok bebek yaşatılabiliyor. Deneyimli yenidoğan uzmanlarına, deneyimli hemşirelere ve en önemlisi de deneyimli bir ekibe ihtiyaç olduğunu belirtmek lazım” diye konuştu.
“PREMATÜRE DOĞUMLARIN YÜZDE 40’I GEBELİKTE GEÇİRİLEN ENFEKSİYONLAR”
Prematüre doğumun en önemli sebebinin yüzde 40 oranında annenin gebeliğinde geçirmiş olduğu enfeksiyonlar olduğunu belirten Çetinkaya, şöyle devam etti: “Bunlarla beraber gebelik tansiyonu, annenin suyunun erken gelmesi, annedeki diğer enfeksiyonlar da en önemli nedenler arasında. Ama yaklaşık yüzde 20-25 oranında da hiçbir nedenin bulunamadığı bir tablo var. Gebelerin mutlaka kadın doğum hekiminin çok sıkı kontrolünde olması gerekiyor. Suları gelen herhangi bir akıntısı ortaya çıkan, kendisinde hastalık belirtileri ortaya çıkan, doğum eylemi başlangıcı hisseden ya da kendisini anormal hisseden gebenin mutlaka bu işte kadın doğum ekibine acilen danışması son derece önemli. Teknoloji ilerliyor.
Artık kendi tartı özelliği olan, kendisini nemlendirebilen, son derece modern küvözler var. Farklı özelliklere sahip solunum cihazları, beyin monitörleri, alarm sistemleri, pek çok gelişim, hatta doku oksijenizasyonunu izlediğimiz ya da bebekten hiç kan almadan bebeğin durumunu görebildiğimiz pek çok alet ve cihaza modern yeni doğan yoğun bakım üniteleri sahip. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ni İstanbul ilindeki kamu hastaneleri içinde yeni doğan yoğun bakım için son nokta olarak tanımlayabiliriz.”
Fotoğraflar: Saffet AZAK